Záštita:
Konferencia: Inovatívne riešenia neplytvania potravinami
pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Moderátorka: Veronika Cifrová Ostrihoňová
8.30 Registrácia
9.00 - 9.15 Privítanie
Martin Kuruc, generálny riaditeľ, Tesco Slovensko
Denisa Petrakovičová, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
9.15 – 10.05 Diskusný panel: Výzvy a príležitosti neplytvania hotovým jedlom
Plytvanie hotovým jedlom v reštauráciách a cateringu tvorí približne 12 % z celkového potravinového dodávateľského reťazca, od prvovýroby až po spotrebiteľov. Hotovým jedlom sa však plytvá aj v školských zariadeniach či domácnostiach. S akými výzvami sa stretávajú relevantní aktéri v tejto oblasti? Existujú príklady dobrej praxe zo Slovenska či zahraničia, ktoré dokážeme aplikovať naprieč sektormi? Aké konkrétne kroky v akých oblastiach je potrebné podniknúť, aby sme znížili plytvanie hotovým jedlom?
Rečníci:
Denisa Petrakovičová, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Martin Polovka, generálny riaditeľ, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum
Zuzana Madajová, projektová koordinátorka, OZ Free Food
Denisa Rybářová, koordinátorka darovaných pokrmov, OZ Zachraň jídlo
Matej Tuhý, šéfkuchár, Fach Bratislava
10.05 – 10.25 I. blok: riešenia pre školy a obce
Obec proti odpadu – 12 rokov boja proti plytvaniu potravinami
Zuzana Valocká, starostka obce, Žabokreky
10.25 – 10.40 Prestávka na kávu a občerstvenie
10.40 – 11.00 II. blok: riešenia pre biznis
Od kontaminovaných plastov k hodnotnému materiálu pomocou lariev
Eduard Kolesár, konateľ spoločnosti, Ecol Trade
11.00 – 11.20 III. blok: riešenia pre potravinárov
Chlieb druhej generácie – od nechceného k chutnému a kvalitnému
Boris Žitný, generálny riaditeľ, BetaFerm
11.20 – 11.40 IV. blok: technologické riešenia
Moderné biotechnológie a trendy v zhodnocovaní potravinového odpadu
Matej Held, spoluzakladateľ, Lifbee
11.40 – 12.00 V. blok: riešenia pre každého z nás
Udržateľné stravovanie - Dobré pre nás, dobré pre planétu. Ako na to?
Lenka Fryčová, programová manažérka pre udržateľnosť, WWF Slovensko
12.00 – 12.15 Vyhlásenie víťazov grantového programu Záchranári jedla
Katarína Pšenáková, správkyňa, Nadácia Tesco
12.15 – 12.25 Záverečné slovo
Martin Kuruc, generálny riaditeľ, Tesco Slovensko
12.25 – 14.00 Občerstvenie a networking